De bibliotheek op school

Wat is Bibliotheek op school?
Lezen is goed voor de schoolprestaties van kinderen. Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces. Daarom heeft obs de Dubbelburg ervoor gekozen om samen met Bibliotheek Katwijk het project Bibliotheek op school te organiseren. Dat betekent dat Bibliotheek Katwijk en de Dubbelburg nauw samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school en thuis.

Eind vorig schooljaar hebben de kinderen en leerkrachten aan kunnen geven naar welke boeken hun voorkeur uitgaan. Een delegatie van school heeft samen met leesconsulenten van de Bibliotheek in Zoetermeer, waar het boekenmagazijn is gevestigd,  boeken uitgezocht.  Deze boekencollectie is inmiddels op alle locaties geleverd, waardoor kinderen met meer plezier een boek zullen gaan lezen.

Naast deze nieuwe boekencollectie zet  bibliotheek Katwijk speciaal opgeleide leesconsulenten in die de leerkrachten kunnen ondersteunen bij het werken aan leesbevordering en mediawijsheid.

undefined

Met de Bibliotheek op school kiest de Dubbelburg voor:

  • betere taal- en leesvaardigheden van kinderen. Ze besteden meer tijd aan lezen en worden er daardoor beter in;
  • betere informatievaardigheden van kinderen. Ze worden handiger in het zoeken naar informatie, in boeken en op het internet en ze beoordelen de gevonden informatie beter;
  • een stevige basis voor de verdere schoolcarrière van kinderen;
  • inzicht in resultaten met behulp van de bijbehorende monitor;
  • structurele samenwerking tussen onderwijs, bibliotheek en gemeente.

Werkwijze Bibliotheek op School op de Dubbelburg
Alle kinderen van de groepen 1 t/m 8 krijgen een pasje uitgereikt. Met dit pasje kunnen zij boeken gaan kiezen uit de nieuwe boekencollectie op school. Het uitgekozen boek wordt gescand en het kind kan het boek meenemen naar het lokaal. Als het boek uit is, wordt het boek ingeleverd en gescand, waarna het kind een nieuw boek kan uitkiezen. Gedurende de week zijn er vaste momenten waarop de boeken geruild kunnen worden. De uitgifte van de boeken wordt geregeld door enkele hulpouders.

Indien u meer wilt weten over het project Bibliotheek op School dan kunt u contact opnemen met Bernadet Bakker of Ineke Blom, telefoon 071-4060091.

Schoolwise
Via Schoolwise kunnen de kinderen zelf boeken reserveren die ze graag willen lezen. Dit kunnen de kinderen op school doen, maar ook thuis.  Wil je een boek online reserveren? Klik dan hier. 

undefined  undefined